«Η γνώση είναι το μάτι που φυλάει, που ερευνά, που συγκρίνει, που σκέφτεται, που περιμένει, που αρπάζει το φως, που προσθέτει στους περασμένους αιώνες το βάρος των καινούριων και υπομονετικός φρουρός του χρόνου αποσπά ένα-ένα απ’ το σύμπαν τα αιώνια μυστικά του....» Ανρί Λακορντέρ

Η ζωή μέσα στο βιβλίο

13/12/10

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Ο Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, θα συζητήσει μαζί μας για τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που περιέχει ο Μηχανισμός, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην εξέλιξη των ανακατασκευών του Price, του Κριάρη και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Οι ανακατασκευές θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα και υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί μεταξύ 150 και 100π.Χ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας άλλος μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Για το λόγο αυτό, ο αστρονομικός αυτός μηχανισμός καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.
13/12, στις 7 μ.μ.
ΝΟΗΣΙΣ6o χλμ Θεσσαλονίκης–ΘέρμηςΤηλ: 2310 483000www.noesis.edu.gr

Έκθεση: 'Περιπλάνηση μιας Πολύχρωμης λέξης'


Ο εικαστικός-συγγραφέας Κωστής Δάρρας συνδυάζει ζωγραφική και λογοτεχνία και παρουσιάζει νέα κείμενά του, που συνοδεύουν τους πίνακές του. Αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο του "Έναστρος Λόγος", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Plasmatikon.
Εγκαίνια 17 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 19.00, Kosmonaftes art space, Καλλιπόλεως 17, Κολωνός, (μετρό Αττική). τηλ. επικοινωνίας 2114068407 / 6937118866.