Ο “Χειρουργός Βιβλίων” (Photos)
http://www.otherside.gr
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
This Is Where We Live from 4th Estate on Vimeo.
Και όμως, έτσι φαίνεται. Μέχρι τώρα, είχαμε δει εργαλεία που να ενσωματώνονται στους καταλόγους των βιβλιοθηκών και να πραγματοποιούν federated searches σε διάφορες πηγές συμπεριλαμβανομένης και της Google. Αυτή τη φορά, έπεσε στην υπόληψή μου ένα προϊόν που ονομάζεται Webmynd και κάνει ακριβώς το αντίστροφο, εντελώς δωρεάν. Μας δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε αποτελέσματα του καταλόγου της Βιβλιοθήκης μας, ενώ οι αναγνώστες μας πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους στη Google που για τους περισσότερους είναι η αγαπημένη μηχανή αναζήτησης.
Η Webmynd sidebar μπορεί να εφαρμοστεί στους υπολογιστές που χρησιμοποιεί το κοινό με ένα απλό plug-in στον εκάστοτε browser (δουλεύει στο Mozilla, IE, Chrome). Επειδή βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή την προοπτική, προσπάθησα να το εγκαταστήσω και να το χρησιμοποιήσω στη δική μου βιβλιοθήκη. Υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα της εφαρμογής που όμως, απ’ότι φαίνεται είναι προσπελάσιμα. Κάποια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν εξαιτίας των διαφορετικών ILS που χρησιμοποιούνται και ίσως των διαφημίσεων που προβάλλονται στην εφαρμογή. Βλέποντας το παράδειγμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σιγκαπούρης υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής του εργαλείου κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στον κώδικα και ύστερα από συννενόηση με τους υπεύθυνους.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο ιστολόγιο του Aaron Tay [via], ο οποίος δίνει σαφείς οδηγίες και χρήσιμα tips για το πως κανείς να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
source:http://greeklis.org/
"Το OpenBook.gr – “Ανοιχτή Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο”είναι ένα site με μια πλούσια συλλογή από link προς πηγές που διαθέτουν e-books στα ελληνικά, που οι συγγραφείς και/ή οι εκδότες τους διαθέτουν δωρεάν στο internet. Καθώς οι πηγές των βιβλίων είναι πολλές και διαφορετικές, η μορφή του αρχείου ποικίλλει. Γενικά, πρόκειται είτε για αρχεία PDF είτε για βιβλία που έχουν ανέβει ως site ή blog στο ίντερνετ.
Στην επιλογή των link, υπάρχουν δωρεάν βιβλία από πηγές που έχουν παρουσιαστεί παλιότερα στον Ηλεκτρονικό Αναγνώστη (Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κέδρος, eBooks4Greeks.gr). Υπάρχουν όμως και links σε σελίδες που μπορεί να διαθέτουν ένα και μόνο βιβλίο ή στη σελίδα ενός συγγραφέα που έχει ανεβάσει μερικά ή όλα τα βιβλία του online. Τέτοια links, εκτός αν αναζητούσατε στο Google με το όνομα του συγγραφέα ή τον τίτλο του βιβλίου, θα ήταν πιθανόν δύσκολο να τα εντοπίσετε. Ανάμεσά τους εντόπισα και αναφέρω ενδεικτικά το θεατρικό έργο “Επιχείρησις Ιουδήθ” του Περικλή Κοροβέση, το Johnnie Society του Γιάννη Φαρσάρη, βιβλία τουΘανάση Τριαρίδη, κόμιξ του Ηλία Κυριαζή, “Η τέχνη της ψηφιακής και της αναλογικής φωτογραφίας” του Τάσου Σχίζα κ.ά. Η κατηγοριοποίηση στο OpenBook.gr γίνεται με βάση το συγγραφέα.
Τα βιβλία που είναι σελίδες στο ίντερνετ και όχι PDF μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ePUB ή mobipocket με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre (καλύτερα σε mobipocket, που δε χρειάζεται ενσωμάτωση των γραμματοσειρών).
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com"
Η βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας από το Ίδρυμα Gates (Bill and Melinda Gates foundation) για το 2010Access to Learning Award (ATLA) δεν ήρθε ως θαύμα αλλά ως επακόλουθο της συλλογικής προσπάθειας της Βιβλιοθήκης και των ανθρώπων της.
Έχει βάθος, πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης σε ένα σκοπό: να υπηρετεί τους χρήστες και το κοινωνικό σύνολο. Η ΔΚΒΒ είναι μια βιβλιοθήκη προσανατολισμένη στο σύνολο της κοινωνίας χωρίς να θέτει περιορισμούς.
«Είναι μια περίτρανη απόδειξη της δύναμης της εφευρετικότητας‚ όπου μια τόσο μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που μπορούν να μαθαίνουν από την καινοτόμο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραμμάτων». (Deborah Jacobs, διευθύντρια της πρωτοβουλίας Διεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates).
Και εμείς εδώ, από το δικό μας βήμα, τώρα που κοπάζουν οι διθύραμβοι, θέτουμε τον προβληματισμό: αξίζει η κοινωνία μας καλύτερες βιβλιοθήκες, καινοτόμες υπηρεσίες για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, δικαίωμα στη γνώση και την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου;
Εδώ η απάντηση είναι εύκολη.
πηγή:http://greeklis.org/
Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.
Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Η Μαθηματικός και Φιλόσοφος Υπατία και οι Κωνικές Τομές έως σήμερα» και ομιλητή τον Αθανάσιο Φυλάκη, Μαθηματικό, Πρόεδρο του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία είναι μία από τις ελάχιστες ιστορικές μορφές γυναικών με ενασχόληση στις επιστήμες και τη φιλοσοφία την περίοδο του 4ου μ.Χ. αιώνα. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και αστρονομικά προβλήματα της εποχής της, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Οι κωνικές τομές και τα θέματα που ανέκυψαν από τη μελέτη τους έχουν εφαρμογές σε όλες τις επιστήμες που υπάρχουν και εξελίσσονται έως και σήμερα.
Ο καφές είναι προσφορά του «Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος».
Διοργάνωση
Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
6/2 στις 11 π.μ.
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, 2310 483000
πηγή: www.forfree.gr
Φεβρουάριος
Μήνας προσφορών στις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Διαρκής μέριμνα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι να κάνει γνωστό το εκδοτικό του έργο στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό το λόγο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών μας. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ).
Τα πέντε βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν τους παλιούς και νέους φίλους με μεγάλες εκπτώσεις (έως 50%), ειδικές προσφορές σε σειρές και όλες τις πληροφορίες για τους τίτλους και το εκδοτικό πρόγραμμα του ΜΙΕΤ.
Σημειώνουμε ότι στα βιβλιοπωλεία μας επί της οδού Αμερικής 13 (Αθήνα) και Τσιμισκή 11 (Θεσσαλονίκη) διατίθενται, επίσης σε προσιτές τιμές, όχι μόνον οι εκδόσεις του Ιδρύματός μας αλλά και οι εκδόσεις άλλων αξιόλογων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και οργανισμών της χώρας.
Βασιλίσσης Όλγας 108, 2310 295149
Τσιμισκή 11. 2310 288036
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος στο διαδίκτυο www.miet.gr., ή το blog του βιβλιοπωλείου www.miettsimiski11.blogspot.com.,
Oι παραστάσεις και οι διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη είναι με ελεύθερη είσοδο. -
To φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου υλοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει σεμινάρια, παρουσιάσεις-παραστάσεις, διαλέξεις, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, εκθέσεις, ασιατική κουζίνα κ.α.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να προωθήσει και να διαδώσει το Ασιατικό Θέατρο και γενικότερα τον Ασιατικό Πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και να προσφέρει μία βαθύτερη κατανόηση αυτής της άγνωστης (στην χώρα μας) ωστόσο σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας ενός ετήσιου θεσμού, σκοπό έχει να τονώσει και να αναδείξει την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Το 1ο Φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου εγκαινιάζει ένα νέο χώρο στην Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ, ο οποίος λειτουργεί και ως Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο (Artistic Residency Centre).
Tαυτότητα της εκδήλωσης:
Οργάνωση: Πειραματική Ομάδα Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Α4Μ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αθηνά Δράγκου
Οργάνωση παραγωγής: Άρτεμις Καρμπά
Πληροφορίες για τα εργαστήρια-workshops:
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές θεατρικών και ορχηστικών σχολών αλλά και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν εν πράξει τις παραδοσιακές ασιατικές τεχνικές χοροδράματος.
Κόστος σεμιναρίων: Τοpeng 100 ευρώ, Kathakali 100 ευρώ, Chi Shan & Kung Fu Shan (Βεντάλια) 50 ευρώ Rasaboxes 50 ευρώ Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο του Topeng ή του Kathakali μπορούν (κατόπιν κρατήσεως) να συμμετέχουν δωρεάν σε ένα από τα άλλα δύο σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Στις παραστάσεις-παρουσιάσεις και στις διαλέξεις η είσοδος είναι δωρεάν. Ωστόσο, λόγω περιορισμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη.
Χορηγοί: ΜΑΤΑΗΑRI I., Μιχαήλ 10, πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ, Χρυσοστόμου Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη
28/1 - 6/2
Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ
Ολυμπίου Διαμαντή 30 (παράλληλος της Τσιμισκή), Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων : 6986148986, a4mproduction@gmail.com
source:www.forfree.gr
Οι εκδόσεις Λογείον σας προσκαλούν στην παρουσίαση του αφηγήματος του Ιορδάνη Κουμασίδη ‘Ερωτικό Παραλήρημα’,
την Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011 στις 8.30 μ.μ. στο Καφέ-μπαρ Έντεχνον, Ιωάννη Δέλλιου 4 (πρώτος πεζόδρομος δεξιά ακριβώς κάτω από την πλατεία συντριβανίου, τηλ. 2310280553,www.cafe-entexnon.gr )
Θα παρουσιαστεί video art σχετικό με το βιβλίο, θα απαγγελθούν αποσπάσματα και θα ακούσουμε αγαπημένα τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης
Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά