«Η γνώση είναι το μάτι που φυλάει, που ερευνά, που συγκρίνει, που σκέφτεται, που περιμένει, που αρπάζει το φως, που προσθέτει στους περασμένους αιώνες το βάρος των καινούριων και υπομονετικός φρουρός του χρόνου αποσπά ένα-ένα απ’ το σύμπαν τα αιώνια μυστικά του....» Ανρί Λακορντέρ

Η ζωή μέσα στο βιβλίο

3/2/11

Γίνονται θαύματα στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες;


Νομίζω ότι η εύκολη απάντηση θα ήταν ένα Ναι ή ένα Όχι.

Η βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας από το Ίδρυμα Gates (Bill and Melinda Gates foundation) για το 2010Access to Learning Award (ATLA) δεν ήρθε ως θαύμα αλλά ως επακόλουθο της συλλογικής προσπάθειας της Βιβλιοθήκης και των ανθρώπων της.
Έχει βάθος, πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης σε ένα σκοπό: να υπηρετεί τους χρήστες και το κοινωνικό σύνολο. Η ΔΚΒΒ είναι μια βιβλιοθήκη προσανατολισμένη στο σύνολο της κοινωνίας χωρίς να θέτει περιορισμούς.
«Είναι μια περίτρανη απόδειξη της δύναμης της εφευρετικότητας‚ όπου μια τόσο μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που μπορούν να μαθαίνουν από την καινοτόμο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραμμάτων». (Deborah Jacobs, διευθύντρια της πρωτοβουλίας Διεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates).

Και εμείς εδώ, από το δικό μας βήμα, τώρα που κοπάζουν οι διθύραμβοι, θέτουμε τον προβληματισμό: αξίζει η κοινωνία μας καλύτερες βιβλιοθήκες, καινοτόμες υπηρεσίες για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, δικαίωμα στη γνώση και την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου;
Εδώ η απάντηση είναι εύκολη.

πηγή:http://greeklis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου