«Η γνώση είναι το μάτι που φυλάει, που ερευνά, που συγκρίνει, που σκέφτεται, που περιμένει, που αρπάζει το φως, που προσθέτει στους περασμένους αιώνες το βάρος των καινούριων και υπομονετικός φρουρός του χρόνου αποσπά ένα-ένα απ’ το σύμπαν τα αιώνια μυστικά του....» Ανρί Λακορντέρ

Η ζωή μέσα στο βιβλίο

21/2/11

Google και Κατάλογοι Βιβλιοθηκών: Μπορούν να συνυπάρξουν;

Και όμως, έτσι φαίνεται. Μέχρι τώρα, είχαμε δει εργαλεία που να ενσωματώνονται στους καταλόγους των βιβλιοθηκών και να πραγματοποιούν federated searches σε διάφορες πηγές συμπεριλαμβανομένης και της Google. Αυτή τη φορά, έπεσε στην υπόληψή μου ένα προϊόν που ονομάζεται Webmynd και κάνει ακριβώς το αντίστροφο, εντελώς δωρεάν. Μας δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε αποτελέσματα του καταλόγου της Βιβλιοθήκης μας, ενώ οι αναγνώστες μας πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους στη Google που για τους περισσότερους είναι η αγαπημένη μηχανή αναζήτησης.

Η Webmynd sidebar μπορεί να εφαρμοστεί στους υπολογιστές που χρησιμοποιεί το κοινό με ένα απλό plug-in στον εκάστοτε browser (δουλεύει στο Mozilla, IE, Chrome). Επειδή βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή την προοπτική, προσπάθησα να το εγκαταστήσω και να το χρησιμοποιήσω στη δική μου βιβλιοθήκη. Υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα της εφαρμογής που όμως, απ’ότι φαίνεται είναι προσπελάσιμα. Κάποια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν εξαιτίας των διαφορετικών ILS που χρησιμοποιούνται και ίσως των διαφημίσεων που προβάλλονται στην εφαρμογή. Βλέποντας το παράδειγμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σιγκαπούρης υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής του εργαλείου κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στον κώδικα και ύστερα από συννενόηση με τους υπεύθυνους.

webmynd3

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο ιστολόγιο του Aaron Tay [via], ο οποίος δίνει σαφείς οδηγίες και χρήσιμα tips για το πως κανείς να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

source:http://greeklis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου